14. Maj 2025:
Arbejdet med den nye sundhedsreform fra 2024 er i fuld gang. Et nyt tværkommunalt sundhedsråd skal sikre tættere forbindelser mellem patient, kommune og hospital. Borgmesteren er med i det forberedende arbejde.
Hospitalerne, der styres af regionerne, behandler. De praktiserende læger tager sig af den nære sundhed. Kommunerne forebygger og genoptræner. Sådan har det været i mange år, men sådan bliver det ikke ved med at være.
Risiko for centralisering
Fra 2027 overtager regionerne akutsygeplejen, de midlertidige pladser (rehabiliteringen) og dele af den forebyggende sundhedsindsats. Det giver risiko for centralisering, fordi hospitalerne i højere grad ser borgerne som patienter og ikke som borgere, der indgår i en masse relationer i der, hvor de nu bor.
”Hospitalerne og de praktiserende læger skal kende og henvise til de kommunale genoptræningstilbud. Og vi skal blive bedre til at koordinere og tænke i helheder. De lokale tilbud skal iværksættes med det samme, når en patient er hjemme igen”, siger Ole Bondo Christensen.
Undgå spild – fokus på patienten, ikke systemet
Det kræver åbne linjer og samarbejde mellem det centrale led – hospitalerne og regionen, kommunerne og de praktiserende læger.
”Når regionerne overtager ansvaret for de midlertidige pladser og akutsygeplejen, må det ikke være i form af store centrale systemer uden forbindelse til det lokale niveau i den samlede sundhedspleje. Patienterne bor jo ikke i de centrale systemer men i en kommune, der sørger for efterbehandlingen i form af hjemmepleje, plejehjem og genoptræning. Megen hospitalsbehandling kan være spildt, hvis opfølgningen efter udskrivning ikke bliver set som en del af det samlede sundhedstilbud til os borgere. Det kan vi ikke byde patienterne ”, siger Ole Bondo Christensen.
Fra sin plads i sundhedsklyngen, der er en forløber til de kommende sundhedsråd, vil borgmesteren derfor holde skarpt øje med, hvordan sundhedsreformen udfoldes helt konkret. Og særligt insistere på, at de lokale sundhedstilbud bliver en indarbejdet del af regionernes og hospitalernes faglige fokus. Det handler om nærhed og om at finde den rigtige rollefordelingen, så borgerne føler sig taget godt af, og at der er sammenhæng når borgeren i et sygdomsforløb møde regionen, kommunen og den praktiserende læge.
Sundhedsklyngen består af borgmestrene fra Furesø, Lyngby, Herlev, Rudersdal, Gentofte, Gladsaxe, Ballerup og Rødovre + formanden for Region Hovedstaden, direktørerne for Herlev og Gentofte hospitaler og repræsentanter fra de praktiserende læger.